top of page
Image by Neil Mark Thomas

Autisme Spectrum Stoornis

Wat is Autisme Spectrum Stoornis?
​

Volgens de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5e editie) wordt autisme officieel aangeduid als Autismespectrumstoornis (ASS). Het is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door aanhoudende moeilijkheden in sociale communicatie en interactie, samen met beperkte, repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten.

​

Ik wil hier niet het lijstje van kenmerken uit de DSM5 zomaar overnemen, ik heb het liever kort over een aantal concepten die van invloed zijn als we het hebben over ASS. 
 

  1. Centrale coherentie: is een cognitief concept dat verwijst naar het vermogen om informatie in een bredere context te plaatsen en betekenisvolle samenhang te zien tussen afzonderlijke details
     

  2. Theory of Mind: het vermogen om te begrijpen dat anderen hun eigen gedachten, gevoelens, intenties, overtuigingen en perspectieven hebben die anders kunnen zijn dan die van jezelf. Het is een fundamentele sociale cognitieve vaardigheid die ons helpt om sociale interacties te navigeren, omdat het ons in staat stelt om te voorspellen en te interpreteren hoe anderen zich zullen gedragen op basis van hun mentale toestanden.
     

  3. Executieve functies: moeite met onder andere flexibiliteit, impulsbeheersing, taakinitiatie en hoofd- van bijzaken onderscheiden
     

ASS kan verschillende aspecten van het dagelijks leven beïnvloeden, zoals schoolprestaties, werkprestaties, sociale relaties en algemeen welzijn. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden, hoewel de symptomen kunnen veranderen naarmate een persoon ouder wordt.

​

What's in a "label"? Labeltjes overal tegenwoordig ... maar het label is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat je herkent en erkent wat jou in de weg staat om helemaal open te bloeien en te groeien op jouw unieke manier. 

Uitdagingen op werkvlak
 

ASS brengt heel wat uitdagingen met zich mee, ook op werkvlak.

Dit zijn enkele voorbeelden ...

​

  • Communicatie
    Moeilijkheden met het interpreteren van sociale signalen, non-verbale communicatie, en subtiele nuances in gesprekken. Dit kan leiden tot misverstanden, ongemakkelijke interacties, of problemen met het opbouwen van werkrelaties

    ​

  • Behoefte aan structuur en voorspelbaarheid
    Onvoorspelbare veranderingen in taken, schema's of werkomgevingen kunnen stressvol zijn. Dit kan leiden tot verhoogde angst of verminderd functioneren

     

  • Sensorische gevoeligheid
    Overgevoeligheid voor geluiden, fel licht, drukte of andere zintuiglijke prikkels. Dit kan afleidend zijn of leiden tot overprikkeling, wat de concentratie en productiviteit kan verminderen.

     

  • Executieve functies
    Moeite met plannen, organiseren, tijdmanagement, en prioriteiten stellen. Dit kan resulteren in het missen van deadlines, inefficiëntie, of stress door een gebrek aan overzicht.

     

  • Problemen met flexibiliteit en veranderingen
    Moeite om zich aan te passen aan veranderingen in taken, routines, of werkprocessen. Dit kan stress en frustratie veroorzaken.

     

  • Moeite met onduidelijke instructies en verwachtingen
    Onvoldoende gespecificeerde of vage instructies kunnen verwarrend zijn. Dit kan leiden tot fouten, vertragingen, of de noodzaak voor constante begeleiding.

     

  • Problemen met multitasking en prioriteiten stellen
    Moeilijkheden met het schakelen tussen meerdere taken of het bepalen van wat eerst gedaan moet worden. Dit kan resulteren in overweldiging of een onevenwichtige werklast, waarbij sommige taken onbedoeld worden verwaarloosd.

     

  • Perfectionisme en detailgerichtheid
    Een sterke focus op details kan leiden tot perfectionisme, waardoor teveel tijd wordt besteed aan minder belangrijke aspecten. Dit kan de efficiëntie verminderen en deadlines vertragen, vooral als de persoon moeite heeft met het loslaten van niet-perfect werk.

     

  • Emotieregulatie en stressmanagement
    Moeilijkheden met het beheersen van emoties, vooral onder druk of bij stressvolle situaties. Dit kan zich uiten in emotionele uitbarstingen of terugtrekking, wat de werkrelaties en prestaties kan beïnvloeden.

     

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Iedereen is uniek. 
Het is dan ook belangrijk dat jij jezelf heel goed leert kennen en van daaruit je loopbaanplan bouwt.

Loopbaanbegeleiding bij (vermoeden van) Autisme spectrum stoornis

Unieke behoeften

Leer via loopbaancoaching jouw unieke behoeften en talenten kennen en ontdek samen met een loopbaanexpert hoe je ze kan inzetten in je loopbaan die bij jou past.

​

​

Werkplek aanpassing

Misschien is jouw werkgeluk eenvoudig sterk te vergroten door in je huidige werkomgeving aanpassingen te onderhandelen die een wereld van verschil maken om jou te doen floreren.

Vergroten zelfinzicht

Loopbaanbegeleiding kan hen helpen om een dieper inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen bij  sollitatie gesprekken en op de werkplek.

Zelf acceptatie

Omarm je unieke manier van denken, redeneren en omarm de talenten die daarbij horen. Omarm je unieke sterke kanten en zet ze in in je loopbaan. Bouw de loopbaan die bij je past.

Werk dat bij je past

Loopbaanbegeleiding kan helpen bij het identificeren van geschikte beroepen en werkomgevingen waarin jij kan floreren met jouw unieke talenten, vaardigheden en interesses

​

Stress management

Misschien ben jij gevoeliger voor stress en overprikkeling. Loopbaanbegeleiding kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om stress op het werk te verminderen en een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven.

bottom of page